top of page

Muzikale leiding


Hier vindt U het trio aan toppers die de muzikanten van Mercator Brass Band naar hogere muzikale sferen leiden. Het zijn stuk voor stuk doorwinterde brassbandpersoonlijkheden wiens namen ver buiten onze landsgrenzen belletjes in de oren doen klinken. Samen vormen ze een hecht muzikaal team, dat met gecombineerde krachten de band doet groeien in een sneltreintempo.

Musical Director
Johan De Win

Johan De Win werd geboren in Mechelen op 3 augustus 1968. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn grootvader, die dirigent was van de Koninklijke Fanfare Sint Cecilia Leest. Zijn eerste muzikale stappen zette hij op trompet. In 1986 werd hij laureaat van Pro Civitates. Johan was gebeten door muziek en ging dan ook na zijn middelbare studies naar de Muziekconservatoria te Brussel en Antwerpen, waar hij o.m. les kreeg van Manu Mellaerts en François Violet. Hij behaalde een eerste prijs notenleer, een eerste prijs althoorn en een eerste prijs muziekgeschiedenis, telkens met pedagogisch getuigschrift. Later kwam daar ook nog het diploma van Meester in de Muziektheorie, optie directie bij. Momenteel is Johan als leraar verbonden aan het Muziekconservatorium van Mechelen, de Muziek academie van Willebroek en Brussel, waar hij notenleer, koper, muziekgeschiedenis en algemene muzikale vorming geeft. Hij is ook actief binnen Casco Phil. Hij geeft graag jeugdige top musici kansen om zich te ontplooien, zij zijn de toekomst!

Tim De Maeseneer werd geboren in Vilvoorde en groeide op in een muzikale familie. Vanaf de leeftijd van zes jaar startte hij de althoornstudies. Dat het aan talent en doorzettingsvermogen niet ontbrak, bleek uit de beslissing op zeer jonge leeftijd om verder in de muziek te gaan. Zo studeerde Tim aan de Leuvense muziekschool en nadien aan de Kunsthumaniora Brussel onder de uitmuntende begeleiding van leraar Frans Violet. Conservatoriumstudies werden aangevat te Gent bij trompetvirtuoos Benny Wiame, waarna Tim verder studeerde aan LUCA (Leuven University & College of Arts) bij saxhoornspecialist Nick Ost. Een speciale vermelding voor mentor/vriend Johan De Win is op z'n plaats wegens de jarenlange ondersteuning bij de ontwikkeling tot beroepsmuzikant.

Als gastsolist is Tim geen onbekende: bij diverse orkesten in België en daarbuiten maakte hij zijn opwachting, zoals "Symfonie Orkest Vlaanderen", "Project Brass Band WDR", "European Youth Brass Band", "Atlantic Brass Band", "Brass Band Buizingen", "Noord-Limburgse Brass Band", "Wind Band of the Lithuanian Armed Forces", "Brassband of the British Army Catterick Garrison", "The Green Brassband" en vele andere...

Tim neemt regelmatig deel aan tal van (inter)nationale competities, met resultaten! Zo won hij meermaals de titel 'Beste Althoorn'.

Ook als dirigent heeft Tim reeds z'n strepen verdiend. Zo is hij vast aangesteld als specialist althoorn door Vlamo en helpt talloze bands hun althoornsecties uit te bouwen.

Hij volgde een extra master HaFaBra Directie te Leuven bij Ivan Meylemans en Jan Van Der Roost en is als dirigent vast verbonden aan Mercator Brass Band en Brass Band Panta Rhei Gent.

Professional Conductors

Tim De Maeseneer
&
Lode Violet 

Lode Violet

Lode Violet werd geboren in Jette in 1995 en begon op zesjarige leeftijd zijn opleiding cornet aan de GO! Academie voor Muziek & Woord Willebroek. Een jaar later voegde hij hier piano aan toe. Op 14-jarige leeftijd volgde Lode zijn leraar/vader Frans Violet naar de Kunsthumaniora Brussel. Daar studeerde hij af met ‘Grootste Onderscheiding’.

 

In 2017 behaalde hij het diploma Master of Arts in de muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen voor hoofdvak Cornet bij Frans Violet, twee jaar later volgde een diploma van de Specifieke Lerarenopleiding Muziek. Momenteel geeft hij les Koper, Groepsmusiceren & Directie Instrumentale Muziek in het DKO aan de GO! Academie voor Muziek & Woord Willebroek en sinds 2019 is hij ook verbonden aan de Kunsthumaniora Brussel als leraar Koper/Brassband. In september 2020 startte hij aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in zijn nieuwe functie van Hoofdvakdocent Saxhoorn.

Als cornettist is Lode betrokken bij verschillende orkesten en treedt hij regelmatig op als solist. Zo was hij te gast bij verscheidene bands in Europa & de Verenigde Staten van Amerika. Vanaf 2011 is hij de Principal Cornet van Brassband Willebroek waarmee hij 6 nationale titels, een Europese titel en een wereldtitel won. Het is geen geheim om te zeggen dat Lode zijn prijzen en awards niet meer bij te houden zijn.

De componist in Lode werd wakker op 19-jarige leeftijd. Een openingswerk 'Sång till Norden' schreef hij voor Brassband Willebroek op het galaconcert van de Zweedse Brassband Kampioenschappen 2015, het werk blonk al vaak uit als winnende uitvoering op wedstrijden. Enkele jaren later (2019) schreef Lode een tweede solowerk, A Tiny Trilogy. Het werd geschreven voor het debuutalbum van Tim De Maeseneer. Ondertussen heeft Lode al tientallen composities en arrangementen gerealiseerd.

Sinds 2017 begon Lode ook een carrière als dirigent, en ook deze start is niet mis. Zo werd hij al meermaals kampioen en wist hij al mooie projecten te realiseren. Naast Young Brassband Willebroek, Mercator Brassband & Brassband St. Cecilia Leest blijft het dirigeerstokje niet binnen de landgrenzen. Sinds 2019 is Lode Resident Conductor van de Tomra Brass Band (Noorwegen).

Tim De Maeseneer

"Werken met verschillende dirigenten lijkt misschien complex te zijn, maar je zou ervan verschieten hoe verrijkend het is. Elke dirigent legt met z'n eigen visie andere accenten waardoor de band effectief ook anders klinkt. Zo wordt Mercator Brass Band drie keer zo slim."
Stefan Dentant - Principal Cornet Mercator Brass Band

bottom of page