top of page

Voorstelling


Welkom bij Mercator Brass Band! Het bestuur, de muzikanten en dirigenten van dit unieke orkest popelen om zichzelf voor te stellen: we staan namelijk graag in de spotlights! Op, voor en naast het podium geven we keer op keer zonder ophouden het beste van onszelf. Leer ons hier wat beter kennen, maar pas op: waarschijnlijk vergeet U Mercator Brass Band hierna nooit meer!

1.jpg

Mercator Brass Band staat voor een unieke combo van ambitie en gezelligheid. Dit orkest dat U wekelijks kunt horen repeteren te Boom mag dan qua vorm wel samengesteld zijn in de traditionele standaard brassbandbezetting (enkel koperblazers en slagwerk dus), maar traditioneel of standaard zijn alvast geen toepasselijke eigenschappen van deze creatieve bende!

Meermaals per jaar komt Mercator Brass Band naar buiten met het resultaat van al deze repetities. Met zowel creatieve concerten in eigen beheer, tal van unieke projecten en de deelname aan hoogstaande wedstrijden in binnen- en buitenland biedt het orkest een mooie balans tussen uitdaging en ontspanning aan haar leden.

De groep muzikanten bestaat uit zowel beroepsmusici, conservatoriumstudenten als toppers van de amateurmuziekwereld uit de wijde omgeving.

Mercator Brass Band vindt haar oorsprong te Rupelmonde, waar in 1863 de fanfare Sint-Cecilia wordt opgericht onder het voorzitterschap van plaatselijk burgemeester Jan Frans Verest. Jarenlang is de fanfare onder de kerktoren een vaste waarde in de gemeente. Pas in 1980 vindt onder impuls van Paul Anné de hervorming van orkestvorm plaats: de fanfare wordt brassband. Patrick Van Der Meiren neemt de brassband van 1981 tot 2006 onder zijn hoede, waarbij de Liberale brassband Sint-Cecilia omgedoopt wordt tot Mercator Brass Rupelmonde in 1995. Aansluitend kent het orkest nog twee actieve dirigenten die het orkest verder vorm geven: Ben Haemhouts en Steven Devolder, waarna de samenwerking met huidige Musical Director Johan de Win aanvangt in 2014.

 

Al snel vindt Mercator Brass Band aansluiting met het andere toporkest waar Johan dirigeert, Kon. Harmonie De Rupelzonen Boom. Na enkele positieve ontmoetingen, wordt Mercator Brass Band in 2018 officieel opgenomen als onderdeel van De Rupelzonen en dit geldt als de start van een zeer vruchtbare samenwerking die ook vandaag nog van harte blijft voortduren. De weg die ingeslagen is brengt een hele nieuwe wind met zich mee. Zo worden podium, muzieklokaal en creatieve gedachten gedeeld en worden diverse investeringen samen gedragen. Een dagelijks bestuur blijft de organisatie van Mercator Brass Band leiden vanuit Kruibeke.

Als unieke troef komt Mercator Brass Band naar voren met niet slechts één, maar wel een heel team van dirigenten! Ondersteund door de jarenlange ervaring van Musical Director Johan De Win krijgt jong geweld haar kans aan de dirigeerstok in de vorm van twee jonge maar ambitieuze dirigeertalenten: Tim De Maeseneer en Lode Violet. Dat een orkest met de gebundelde ideeën van drie dirigenten succes kan boeken, blijkt uit de resultaten van de afgelopen jaren. Zo behaalde Mercator Brass Band de eerste plaats op het Vlaams Open Brassband Kampioenschap in 2018, de eerste plaats op het Dutch Open Brassband Contest in 2019 en tweemaal de eerste prijs op het Nationale Brassband Kampioenschap in 2018 en 2019.

Ook wedstrijdseizoen 2021-2023 was zeer succesvol: de band werd Runner-Up tijdens het Vlaams Open Brassbandkampioenschap, behaalde de eerste plaats op het Dutch Open Brassband Contest en werd Vice-Wereldkampioen op het WMC.

Om samen te vatten: deze gezellige en gedreven bende gaat er vol tegenaan. Mercator Brass Band staat dan ook bekend als een brassband met een stevige portie Rock&Roll!

Solist Tom De Laet
Stefaan en Stefan
IMG_4040.JPG
IMG_4042.JPG

"Mercator Brass Band is een jonge, passievolle en ambitieuze band. Er wordt met plezier en engagement naar het volgende project toegewerkt, en telkens weer sta ik versteld van de vooruitgang bij mezelf en het orkest!"
Mathieu Claes - Cornettist Mercator Brass Band

bottom of page